Sosyal Medyanın Geleneksel Medyadan Farkları Nelerdir ?
- Sosyal medya pazarlaması yeni içeriğin keşfine imkân sağlar. Pazarlama faaliyetlerinde bir bileşen olarak sosyal medya sitelerinde var olan bilgiler, yazılar, videolar veya sesler tüketicilerin ilgisini çekerse onların katılımını ve paylaşımını sağlamaktadır.
- Sosyal medya pazarlaması Web trafiğini arttırır. Web trafiği arama motorlarından ve diğer sitelerden (özellikle sosyal medya siteleri) markanın sitesine olan akışı gösterir ve bu da tüketicilerin firma/markayı ne kadar takip ettiğini ve benimsediğini göstermektedir.
- Sosyal medya pazarlaması güçlü ilişkiler kurar. Sosyal medyada zaman ve enerji harcayan firmalar bu platformlarda müşterilerine sağladıkları geri dönüşlerle güçlü bir ilişkiye ve iletişime sahip olmaktadırlar. Tüketici bağlılığının artması ile olumlu algıların ve tutumların artacağı da beklenmektedir.
Geleneksel ve sosyal medya araçlarının pazarlama performanslarındaki etkileri hakkında bir çalışma hazırlayan Stephen ve Galak (INSEAD:24-28) geleneksel medyanın pazarlama performansı üzerinde hala önemli bir etkisinin olduğunu, sosyal medyanın ise etkisine göre içerik yoğunluğunun daha ön planda olduğunu belirtmektedirler. Yine de, sosyal medyanın yoğunluğunun fazla olması etkisinin göz ardı edilmesi gerektiğini
göstermemektedir. Bu bağlamda geleneksel ve sosyal medya araçları değerlendirildiğinde; geleneksel medyanın az yoğunlukta ve yüksek karlı ve sosyal medyanın fazla yoğunlukta ve düşük karlı olduğu söylenebilir. Çalışmadaki ikinci önemli bulgu ise geleneksel ve sosyal medyanın birbirlerine olan karşılıklı bağımlılığıdır. Buna göre; sosyal medyada yapılan bir faaliyet geleneksel medyada kendine yer bulurken, geleneksel medyadaki içerikler sosyal medyada kullanıcı tabanlı içeriğin oluşmasını tetikleyen etkenler olarak
öne çıkmaktadır. Sosyal medyada fısıltılar (buzz) olarak başlayan bir konuşma etki derecesi ve yayılma gücü yüksek ise geleneksel medyada gürültü, yüksek sese (loud) dönüşebilmektedir.
Kaynak: için tıklayınız.