23 Ocak 2014 Perşembe

Planlamanın Amacı Nedir ?

Planlama yapılmasının dört farklı amacı vardır. Bunlar; yöneltmeyi (yönlendirme) sağlaması, değişimin etkilerini azaltması, zamanın ve kaynakların boş yere harcanmasını engellemesi ve kontrol etmede kullanılan standartların düzenlenmesi olmak üzeredir. Bu amaçlar aşağıda kısaca özetlenmektedir.



Planlama çabaların koordine edilmesini sağlar. Yöneticileri ve çalışanları yöneltir. Çalışanlar bu yöneltme sayesinde örgüte nasıl bir katkı sağlayacaklarını bilirlerse, bu doğrultuda faaliyetlerin koordine edilmesi için işbirliği yaparlar. Böylece amaçları gerçekleştirmek için önemli bir davranış sergilerler. Planlama olmadan çalışanlar ve departmanlar amaçlar doğrultusunda etkili bir biçimde çalışamazlar.

Planlama, yöneticilere önünü görmelerinde, değişikliği önceden tahmin edebilmelerinde, değişimin etkilerini düşünmede ve değişim koşullarına uygun davranabilme de güç ve katkı sağlayarak belirsizliği azaltır.


Planlama, zamanın ve kaynakların boş yere harcanmasını engeller. Çalışma aktiviteleri belirli bir plan çerçevesinde koordine edildiğinde, zaman ve kaynak israfı en aza indirilmiş olacaktır.

Planlama, kontrol etmede kullanılan amaçlar ya da standartları ortaya koyar. Planlama olmadan hiçbir şekilde kontrol işlevi yerine getirilemez.

Planlamanın gerçekleşebilmesi için bazı sorulara cevap aramak zorundadır. Bu sorular şunlardır:

1-      Ne yapılacaktır ? (Burada amaçların ortaya konması esastır.)


2-      Kim yapacaktır ? (Amaçları gerçekleştirmede hangi yöneticilerin ne gibi sorumluluklar yükleneceğinin belirlenmesi gerekir. Bu açıdan planlamada kimlerin ne katkıda bulunacağı temel sorundur.)




3-      Ne zaman yapılacaktır ? (Planlama ne zaman gangi işlerin yapılacağını belirler.


4-      Nasıl yapılacaktır ? (Yapılacak işin yapılma tarzı bu sorunun cevabını oluşturur. Burada amaçlara ulaşmak için işlerin, faaliyetlerin, projelerin, programların karşılaştırılması ile stratejilerin, politikaların, yöntemlerin, standartların düzenlenmesi gibi iki temel faktör söz konusudur.)


5-      Hangi kaynaklar kullanılacaktır ? (Burada önemli olan mevcut beşeri ve fiziksel kaynaklar arasında bir denge kurmaktır.



6-      Neden yapılacaktır ? (İşletmelerde gelecek bir sorun olduğundan geleceği tahmin de kolay değildir. Geleceğin ne olacağını tahmin etmek işletmenin nereye gittiğini, gelecek yıllarda faaliyetlerin nasıl bir seyir göstereceğini sistematik olarak öngörmek, bu yükümlülüğün önemli bir kısmını oluşturur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Hayatın renkli anlarını ve sosyal medyanın hızlı atan nabzını hissetmeniz için açılmış; en yeni, en kaliteli ve en güvenilir haber ve paylaşımlarla benim değil SEN'in siten sosyalSEN.net
sosyalsen.blogspot.com Webutation
Bu site %100 güvenli olup, Google ve Norton Anti-virus tarafından onaylanmıştır.
Designed By Seo Blogger Templates