17 Ocak 2014 Cuma

Sanal Organizasyonların Özellikleri

Sanal organizasyonun temeli bilgi ve uzmanlıktır. Bilgi ve uzmanlık iletişim teknolojisi ile birleştirilir. İletişim teknolojisi (bilgisayar ve bilgisayar şebekeleri) aynı zamanda zayıf yönünü de oluşturmaktadır. Bilgi akışındaki kesintiler sanal organizasyonun başarısını etkilediği için bu konuda ayrı bir önem ve dikkat gerektirir.



Sanal organizasyonların başlıca özelliklerini şu şekilde belirtmek mümkündür;


  • Çeşitli organizasyonların sahip oldukları bilgi ve uzmanlıklardan ortak bir amaç doğrultsunda yararlanmak için, bunlar iletişim teknolojisiyle birbirlerine bağlanmışlardır.
  • Sanal organizasyonlar uyum yeteneği yüksek bir organizasyondur. Yapısı ve çalışma tam itibariyle müşteri ihtiyaçlarına en kısa sürede cevap verecek tarzda çalışabilen bir organizasyondur.



  • Sanal organizasyonlar cevap yeteneği yüksek olan bir organizasyondur. Yani, müşteri taleplerine cevap verme süresi kısa olan organizasyondur.
  • Sanal organizasyonların başarısı, şebeke içinde yer alan birimlerin birbirlerine yüksek derecede güven durmalarına bağlıdır. Bu tür organizasyonlarda da kişiler arası ilişkiler,  iletişim ve birbirini anlama önem kazanmaktadır.


  • Sanal yapılarda örgütsel ünvanlar önemini kaybetmektedir. Hiyerarşik kademeyi ifade eden ünvanlar yerine sadece işin niteliğini ifade eden (üretim elemanı, pazarlama elemanı, ar-ge elemanı gibi) ünvanlar  kullanılmaktadır. Sanal yapıda çalışanlar, projeden başka bir projeye geçen kişiler durumundadır. Her geçişte yeni bir ekip içine girmektedirler. Dolayısıyla kişilerin hiyerarşik düzeyleri değil, uzmanlıkları önem kazanmaktadır.


  • İşletmeler sanallık arttıkça "içi boşalan" kuruluşlar haline gelmektedir. Buna göre işletmeler dış kaynaklardan yararlanma yoluna gittikçe, daha önce işletme içinde yapılan işler dışarıyla çıkarılmakta ve bu işler konularında uzman olan işletmelere gitmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Hayatın renkli anlarını ve sosyal medyanın hızlı atan nabzını hissetmeniz için açılmış; en yeni, en kaliteli ve en güvenilir haber ve paylaşımlarla benim değil SEN'in siten sosyalSEN.net
sosyalsen.blogspot.com Webutation
Bu site %100 güvenli olup, Google ve Norton Anti-virus tarafından onaylanmıştır.
Designed By Seo Blogger Templates