20 Ocak 2014 Pazartesi

Planlama Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?

Planlama, yönetimin ilk ve temel sürecidir. Bu yüzden planlama sürecinin içeriği bazen sorun çözmeyi, karar vermeyi de kapsayacak biçimde sunulabilmektedir. Planlamayı başlı başına bir süreç olarak ele alan yönetim yazarları, planlamayı sürecini çok geniş bir içerik kazandırarak planlamayı bir bakıma yönetim anlamında işlemektedirler. Planlama, bir örgütün amaçlarını gerçekleştirmesi için gereken girdilerin sağlanma ve kullanma yollarının kararlaştırılması sürecidir. Yönetimin var olma nedeni, örgütün amaçlarını gerçekleştirmektir. Bir yönetim süreci olarak planlama da bu yüzden yönetimin vazgeçilmez aracıdır.



Planlama, örgütün amaçlarını tanımlamayı, bu amaçları başarmak için kapsamlı bir strateji oluşturmayı ve örgütsel faaliyetleri koordine etmek için ayrıntılı düzenlemeler geliştirmeyi içerir.

Planlama, örgütün amaçlarını düzenleme ve bu amaçların en iyi şekilde nasıl başarılacağını karar verme anlamına gelmektedir. Planlama, gelecekteki aktiviteler için bir rehber olma özelliği göstererek, yönetsel sürecin devam etmesine yardımcı olur. Başka bir tanımda da planlama, amaçlarını tanımlama, yapılacak işleri ve görevlere karar verme ve amaçlara ulaşmak için ihtiyaç duyulan kaynakların belirlenmesidir.



Planlama, amaçların ve bu amaçların elde edilmesi için gerekli olan eylemlerin belirlenmesi sürecidir. Bu süreç yönetimin bilgi toplama sürecidir. Çünkü bu fonksiyonla, işletmenin amaçlarını ve bunlara ilişkin strateji ve taktiklerin neler olacağını kararlaştırmaya yardımcı bilgiler toplanır. Bu nedenle planlama yönetimin ilk ve en önemli fonksiyonudur.



 Yönetimin temelinde belirli amaçları gerçekleştirmek yer aldığından planlama bu amaçların belirlenmesi ve amaçlara nasıl ulaşılması gerektiği konusunda bir dizi faaliyeti kapsar. Yani amaçları ve bu amaçlara ulaştıracak yolları belirlemek gerekir. Böylece ne yapılacağı önceden belirlenmesi mümkün olur. Bu durumda planlama ile ilgilidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Hayatın renkli anlarını ve sosyal medyanın hızlı atan nabzını hissetmeniz için açılmış; en yeni, en kaliteli ve en güvenilir haber ve paylaşımlarla benim değil SEN'in siten sosyalSEN.net
sosyalsen.blogspot.com Webutation
Bu site %100 güvenli olup, Google ve Norton Anti-virus tarafından onaylanmıştır.
Designed By Seo Blogger Templates